Verbeter KATA Academie

De Verbeter KATA Academie


"Je moet over grote zaken nadenken terwijl je kleine dingen doet, zodat alle kleine dingen de juiste richting krijgen."

De essentie van de Verbeter KATA Academie is dat mensen in organisaties met plezier en betekenisvol samenwerken aan succes. Binnen de academie hebben vijf gedreven organisatie- en teamverbeteraars de krachten gebundeld. De Verbeter KATA vormt de rode draad in het helpen van mensen in hun ontwikkeling en continu blijven verbeteren.


De Verbeter KATA is een bewezen effectieve manier van denken en doen in het realiseren van uitdagingen. De aanpak activeert en stimuleert de creatieve mogelijkheden van mensen in het bereiken van uitdagende doelen. Teams en medewerkers bouwen op deze manier zelforganiserend vermogen op.

Introductie


LEAN is bij veel organisaties bekend, zowel in profit- als non-profit organisaties. En ondanks de positieve aspecten van LEAN is de methode lang niet altijd succesvol. Dat is bijzonder, want dat is wel het geval bij de grondlegger van Lean Management, autoproducent Toyota. Misschien ligt het hier aan: Veel organisaties kopiëren de tools en de technieken van Toyota. Maar ze vergeten de reis ernaartoe. Terwijl het juist de reis is die de Verbeter KATA uniek maakt. In de Toyota organisatie is continu verbeteren een gewoonte geworden. Noem het routine. Het is een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur. Voor de medewerkers van het bedrijf is het als leren ademhalen. Niemand denkt na over de manier waarop wij ademhalen, maar we doen het wel. Dit is vergelijkbaar met de gewoontes bij Toyota. Hoe Toyota dit nu echt heeft gerealiseerd, bleef lang onduidelijk. Totdat het boek ‘De Toyota Kata’ van Mike Rother verscheen.

Wat is deze KATA?


Rother beschreef in zijn boek een tweetal KATA’s of routines die continu verbeteren mogelijk maken: De Verbeter KATA om processen continu te verbeteren en de coaching KATA om te leren verbeteren. Binnen de Verbeter KATA Academie zien wij ook dat de KATA niet alleen draait om continu verbeteren. Het draait juist om teams zelfstandig te laten samenwerken en een focus te leren houden zodat ze de beste resultaten realiseren. Lees verder waar de KATA uit bestaat.

Dit is de leergang van Verbeter KATA Academie: