Verbeter KATA Coach Opleiding

Opleiding tot Verbeter KATA Coach


Waarom een opleiding tot KATA Coach?


Een organisatie die een cultuur wil van continu verbeteren en ontwikkelen weet dat dit niet vanzelf gaat en dat dit continu aandacht vereist. Maar het vraagt bovenal ook coachend leiderschap. Leiders die zelf het voorbeeld willen zijn voor hun medewerkers. Op een manier die medewerkers inspireert om zelf het beste uit zichzelf te halen. De Coachings KATA maakt onderdeel uit van de Verbeter KATA aanpak. En wij geloven dat op deze manier medewerkers ondersteund worden in het realiseren van doelen. De Verbeter KATA is de aanpak maar de weg er naar toe heeft begeleiding nodig van leiders in de organisatie.

De Verbeter KATA aanpak heeft de juiste begeleiding nodig. Deze begeleiding wordt verzorgd door de Verbeter KATA Academie. Om continu verbeteren te realiseren is het verstandig de begeleiding van de teams in de eigen organisatie te borgen.

Onderdeel van ons programma is dat wij het management en/of leidinggevende opleiden tot Verbeter KATA Coaches. De opleiding doen wij aan de van de Coachings cyclus van de Verbeter KATA.

Coach cyclus


Coaching Cycli worden gebruikt om het team door de stappen te begeleiden op weg naar een Doeltoestand. De taak van de de KATA Coach is om ervoor te zorgen dat het team goed het proces volgt als het team experimenten uitvoert.

Coaching cycli bieden leidinggevende een gestructureerde aanpak voor:

 • het bevorderen van Verbeter Kata vaardigheid in hun eigen team(s) en

 • het ontwikkelen van hun eigen effectieve coaching gewoontes

Hoe ziet de opleiding tot Verbeter KATA Coach eruit?


Om de coach goed op te leiden bestaat de opleiding uit 5 onderdelen:

 • 1. Persoonlijke Analyse van de aankomende KATA Coach

 • 2. Inhoud Verbeter KATA Cyclus

 • 3. Coachende vaardigheden

 • 4. KATA Coaching in de praktijk

 • 5. Toetsing en certificaat

Met de opleiding tot Verbeter KATA coach ben je in staat om de begeleiding van de teams voor te zetten in de richting van de uitdaging.

1. Persoonlijke Analyse

Assesment

We starten met jouw als persoon. Want weten hoe je zelf in elkaar zit en wat voor jou belangrijke punten zijn helpt je om je als coach verder te ontwikkelen. Dit doen we aan de hand van een persoonlijkheids analyse.

De KATA Cyclus

5 KATA Coach vragen

In dit onderdeel gaan we dieper in op de coachings cyclus. Dit gebeurt aan de hand van de 5 KATA coachvragen die elke PDCA cyclus weer gesteld worden aan de teamleden.

3. Coachende vaardigheden

als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg

Niet iedereen is van nature een coach. In onze opleiding werken we aan de basisvaardigheden van de KATA coach. Het gaat hierbij onder andere om; luisteren, vragen stellen, observeren, stimuleren en loslaten. We werken aan inzicht en uitbreiden van kennis en kunde. We doen dit aan de hand van oefeningen en observaties.

4. KATA Coaching in de praktijk

Welke eerste stap ga je zetten in het realiseren van jouw uitdaging als KATA coach?

Na de coachende vaardigheden sessie is het tijd om hetgeen geleerd is in de praktijk te brengen. De KATA Coach gaat tijdens een teamsessie zijn team begeleiden aan de hand van de coachings cyclus en de 5 KATA coachvragen. Na deze sessie ontvangt hij/zij feedback van de Verbeter KATA Academie begeleider. Daarop volgende volgt er een 2e sessie onder begeleiding van je begeleider. Uiteraard wordt er tijdens en na de sessie feedback gegeven. We starten de on the job coaching met 2 sessies. Indien nodig bestaat de mogelijkheid om dit uit te breiden.

5. Toetsing

Toetsing

We hechten veel waarde aan de kwaliteit van onze opleidingen. Daarom is er aan het einde van de opleiding een toetsing. Om de deelnemer te toesten op het geleerde en om een cerfticicaat te ontvangen als KATA Coach van de Academie.

Mocht je als Verbeter KATA Coach niet alleen je eigen team willen coachen, maar de Verbeter KATA ook uit willen zetten binnen andere teams, geef je dan op voor het Verbeter KATA Coach Master programma. Tijdens deze opleiding nemen we niet alleen de voorgaande stappen mee, maar ook de uitleg en procedures van de Verbeter KATA in zijn totaliteit

 • Uiteraard is deze aanpak afgestemd op de ervaring van jouw als coach
 • Op basis van jouw wensen en uitdagingen gaan we jou opleiden tot een interne Verbeter KATA Coach
 • Je krijgt je eigen begeleider en verbetermanager
 • Je werkt aan een duurzame investering